Trendianalyysi: Miksi hitaat muutosvoimat kannattaa liiketoiminnan kehittämisessä hoksata nopeasti?

Pandemia ei ole yrityksesi isoin huolenaihe.

Vaikka ymmärrän että monet yritykset ovat joutuneet reagoimaan kriisiin äkillisesti. Jotkut venymään äärirajoille lyhyen aikavälin selviytymisessä.

Pitkällä aikavälillä yrityksesi joutuu asettamaan etusijalle monta muuta haastetta.

Maailma nimittäin muuttuu koko ajan. Ilman hätätilaakin. Laajat, pidemmän ajan muutosvoimat etenevät jatkuvasti taustalla. Ne vaikuttavat yksittäistä kriisiä enemmän yrityksesi selviytymiseen ja menestymiseen.

Mutta miten ehdit arjessa pysyä kärryillä vaivihkaisista muutoksista?

Kuinka osaat tunnistaa oikeat peliliikkeet joita muutokset yritykseltäsi edellyttävät?

Esittelen tässä kirjoituksessa erään oivan työkalun: trendianalyysin. Kerron miksi tarvitset sitä liiketoimintasi kehittämisessä, jotta bisneksesi pyörisi pitkälle tulevaisuuteen.

* * * * *

Mitä on trendianalyysi?

Tehdään ensin selväksi, etten tarkoita trendianalyysillä tilinpäätöksen vuosittaisten muutosten tarkastelua liikevaihdossa tai liikevoitossa. Vaikka toki numerot ovat kriittisiä liiketoiminnalle.

Nyt puhun trendianalyysistä, jonka avulla yritys hankkii ymmärryksen erilaisista pitkän aikavälin muutoksista, kehityssuunnista ja ilmiöistä – siis trendeistä – jotka voivat vaikuttaa yrityksen toimintaan monella tavalla.

Ajattele vaikka globalisaatiota, poliittisten järjestelmien ja työelämän murroksia, ilmastonmuutosta ja digitalisaatiota.

Isoja asioita, tiedän. Mutta leikkelen niitä koko ajan pienemmiksi suupaloiksi.

Trendit voivat liittyä

  • yhteiskuntaan,
  • toimialaasi,
  • yrityksesi tuotteiden/palveluiden osto- ja kuluttamistapoihin, ja/tai
  • kohderyhmäsi käyttäytymiseen.

Trendianalyysin juju on, että hoksaat mitä hitaita muutosvoimia yrityksesi ympärillä hiiviskelee, ja osaat tarrata sopivimpiin yrityksesi edun kannalta. Oleellinen kysymys on:

Mitä yrityksesi tulisi tietää, jotta voit vastata mahdollisuuksiin ja uhkiin?

Katsotaan seuraavaksi 5 esimerkkiä siitä miksi yrityksesi hyötyy trendien analysoinnista.

* * * * *

Miksi trendianalyysi on tärkeää liiketoimintasi kehittämisessä?

1. Pystyt sopeuttamaan yrityksesi tulevaan, äkkiriuhtaisun sijasta

Trendianalyysin avulla havaitset selvemmin mitä pinnan alla poreilee. Mihin et arjen kiireissäsi ehdi kiinnittää huomiota, mutta joka hiljalleen näkyy asiakkaissasi ja toimialallasi uusina tuulina? Missä asioissa kannattaa olla hereillä – NYT?

Äkkikäännöksiä ei kukaan halua liiketoiminnassa tehdä. Se on rankkaa ja kallista. Mutta analysoimalla trendejä, käsität mitä asioita kannattaa ujuttaa arkeen jo tänään. Et joudu tekemään myöhemmin u-käännöstä täydestä vauhdista.

2. Säilytät otteesi yrityksesi kohdeasiakkaisiin

Kohderyhmä on mille tahansa yritykselle sankari. Liiketoiminnan muusa. Trendianalyysin keinoin pääset eturiviin katsomaan miltä tulevaisuuden kuluttajat näyttävät. Siellä kohderyhmäsikin lymyilee. Mitä he tulevaisuudessa ostavat ja kuluttavat? Mikä heitä motivoi ja mitä he arvostavat? Miten kuluttajien elämäntyylien ennustetaan muuttuvan? Ja miten se vaikuttaa kulutuskäyttäytymiseen?

Kehittääksesi liiketoimintaasi järkevään suuntaan, on tärkeää oivaltaa millaisiin tuleviin kohdeasiakkaisiin kannattaa tähdätä. Onko kohderyhmä edes sama kuin nyt? Uusia kuluttajaryhmiä voi ilmestyä ja vanhoja poistua.

3. Osaat luoda asiakaslähtöistä markkinointia

Kun pidät tuntuman kohdeasiakkaisiisi, olet todennäköisesti ajan tasalla siitä mikä heitä kiinnostaa ja miten voit auttaa heitä tuotteillasi/palveluillasi. Tämä on kuin polttoainetta markkinointitankkiisi. Teitpä markkinointistrategiaa, markkinointiviestintää tai uutta verkkokauppaa, ymmärrät miten saat asiakkaat tyytyväisiksi.

Trendianalyysi antaa sinulle välineitä ja ideoita kehittää markkinointia asiakkaat edellä. Osaat ennakoida ja varustautua, eikä paremmin hereillä oleva kilpailijasi ennätä korjaamaan voittoja nenäsi edestä.

4. Lisäät henkilöstösi sitoutumista

Trendit muuttavat yrityksiä myös sisältä. Esimerkiksi tiloja, toimintatapoja ja johtajuutta. Mikään ei ole immuuni muutosvoimille. Ei edes henkilöstösi.

Yrityksesi tulevaisuuden menestykselle on korvaamatonta pitää organisaatiosi houkuttelevana työpaikkana. Hyvät työpaikat pitävät parhaat työntekijät. Tarkastelemalla trendejä kuten työelämän murros ja uusi johtajuus, ja vertaamalla niitä yritykseesi, saat arvokasta tietoa siitä miten voit myötävaikuttaa henkilöstösi hyvinvointiin, kehittää työkulttuuria ja parantaa sitoutumista.

5. Saat varmuutta päätöksentekoon

Päivittäisiin rutiineihin ja tulipalojen sammutteluun keskittyessä jää iso kuva helposti jalkoihin. Se että joskus pitää tehdä isoja päätöksiä. Arvioida onko yrityksen suunta oikea. Päättää mihin investoidaan ja mikä jää odottamaan parempia aikoja.

Tutkimalla trendejä saat kallisarvoista tietoa päätöksentekoon. Vähennät hudin mahdollisuutta ja edistät hitin toteutumista. Jotta voit vastata haasteisiin ja mahdollisuuksiin, tarvitset tietoa miten yritystäsi tulisi kehittää. Siihen trendianalyysi antaa hyvän työvälineen.

* * * * *

Nyt tiedät mitä hyötyä yrityksellesi voi olla trendianalyysistä ja miksi hitaat muutosvoimat kannattaa liiketoiminnan kehittämisessä hoksata nopeasti. Olet toivottavasti valmiimpi kehittämään liiketoimintaasi ilman että olet kuin pimeässä huoneessa valoa etsimässä.

Haluatko kuulla lisää trendianalyysistä?

Tai että teen trendianalyysin yrityksellesi?

Onnistuu!

Laita viestiä niin jutellaan lisää.

Jaa kirjoitus/Share post:

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.