Miksi lääkinnällisten laitteiden valmistajien kannattaa laittaa testbed korvan taakse?

Osallistuin viime viikolla avartavaan tapahtumaan.

Satakunta Testbed järjesti Porissa Hyvinvointi- ja terveysteknologialla parempaa huomista -seminaarin.

Siinä esiteltiin testbed toimintaa sekä hyvinvointi- ja terveysteknologian hyötyjä sosiaali- ja terveysalan asiakkaille, henkilöstölle ja kokonaisille organisaatioille jotka painiskelevat sotealan kipukohtien kimpussa.

Oli tosi kiinnostavaa päästä jyvälle testbed-konseptista ja tutustua teknologiayrityksiin/palveluntarjoajiin jotka olivat saaneet testbedistä tukea toimintaansa.

Esityksiä kuunnellessani syttyi päässäni monta idealamppua siitä miten testbedien avulla voisi helpottaa joitakin terveysteknologian/lääkinnällisten laitteiden haasteita.

Ajattelin laittaa ideoita jakoon. Ehkä ne auttavat lääkinnällisten laitteiden valmistajia.

Joten seuraavaksi kerron mitä testbedit ovat ja mitä hyötyä niistä voi saada.


Mikä on testbed?

Ytimekkäästi ilmaistuna, testbed tarkoittaa testi- ja kokeiluympäristöä.

Hieman pidemmin testbedia voi kuvata oikeaksi tai oikeankaltaiseksi käyttöympäristöksi jossa yritykset, oppilaitokset, sote-toimijat sekä muut palveluiden ja tuotteiden kehityksessä mukana olevat voivat yhdessä kokeilla tai testata tuotteita, palveluita sekä niihin liittyviä ideoita.

Suomessa toimii ainakin seuraavia terveysalan testbedejä:

Mitä hyötyä testbedistä on lääkinnällisten laitteiden valmistajille?

Testbed voi tuoda esimerkiksi seuraavia hyötyjä lääkinnällisten laitteiden valmistajille:

Markkinoille ripeämmin

Lääkinnällisten laitteiden markkinoille pääsy ei ole nopeaa tai helppoa. Alan tiukka lainsäädäntö ja kohdemarkkinakohtaiset vaatimukset aiheuttavat monelle laitevalmistajalle harmaita hiuksia.

Testbedin kautta laitevalmistaja voi saada tärkeää dataa, ehkä referenssejä. Ne ovat kullanarvoisia vaikkapa MDR vaatimustenmukaisuusarvioinnin läpäisemisessä ja CE merkin saamisessa/säilyttämisessä, tai ulkomaan viennin onnistumisessa.

Kliininen laitetutkimuspaikka

Kliininen laitetutkimus voi olla edellytys lääkinnällisen laitteen markkinoille pääsemiselle tai siellä pysymiselle. Olen huomannut että tämä joskus mietityttää laitevalmistajia. Entä jos päteviä testaajia ei ole omasta takaa, ja sairaala tuntuu liian kaukaiselta testauspaikkahaaveelta?

Fimean mukaan testauspaikkoja ei ole rajattu. Tärkeintä että tutkimuspaikka edustaa kyseisen laitteen normaalia käyttöympäristöä ja se soveltuu tutkimukseen.

Testbed voi tarjota varteenotettavan, sairaalaa matalamman kynnyksen alustan kliiniselle laitetutkimukselle.

Ulkopuolinen silmäpari

Valmistajan on helppoa jättää huomaamatta lääkinnällisen laitteensa bugeja ja puutteita kun on liian lähellä laitetta.

Ulkopuoliset silmäparit – joita testbedissä edustavat muun muassa tuotteen/palvelun loppukäyttäjät – voivat antaa arvokasta palautetta valmistajalle. Ulkopuolinen huomaa helpommin riskit ja ongelmat, mikä auttaa valmistajaa korjaamaan ne nopeammin.

Väitteiden testaus

Uudistunut laitelainsäädäntö MDR vaatii valmistajilta aiempaa tarkempia perusteluja sille mitä he väittävät laitteidensa tekevän.

Tämä koskee erityisesti korkean riskiluokan laitteita, mutta myös vaikkapa pitkään markkinoilla olleita laitteita: valmistajan täytyy tarkistaa onko sen vanhoilla väitteillä nykyisten MDR sääntöjen mukaista katetta.

Testbedissä on mahdollista testata tai validoida laitteen väitteitä oikeilla käyttäjillä.

Riskien testaus

Riskinhallinta on oleellinen osa lääkinnällisten laitteiden elinkaarta. Olipa kyseessä markkinoille vasta lanseerattava laite tai markkinoilla vakiintunut laite, valmistajan pitää tuntea ja hallita laitteen riskejä.

Testbed tarjoaa hallitut puitteet tunnistaa ja testata laitteen riskejä mahdollisimman autenttisessa käyttöympäristössä.

Verkostoja ja vertaistukea

Varsinkin pienimmät lääkinnällisten laitteiden valmistajat jäävät helposti oman onnensa nojaan. He ajattelevat pärjäävänsä itse, vaikka resurssit olisivat liian suppeat esimerkiksi pysyä kärryillä alati muuttuvasta sääntelystä.

Testbedin kautta valmistajan ei tarvitse selviytyä kaikesta yksin. Testbed tarjoaa kontakteja ja verkoston, usein jopa ulkomaille saakka.

Väylä hyva-pilotointiin

Jos laitevalmistaja haluaa saada laitteensa osaksi hyvinvointialueiden kehittämistä, palveluiden uudistamista tai hoidon parantamista, on tärkeää päästä mukaan oikeisiin projekteihin oikeaan aikaan.

Suurina sotetoimijoina hyvinvointialueet ovat usein mukana terveysalan testbedeissä. Osallistuminen niissä tehtäviin hankkeisiin antaa laitevalmistajille mahdollisuudet hyva-kontakteihin ja sitä kautta hyva-pilotointiin.

Kaista oppilaitosyhteistyöhön

Laitevalmistajan toiminnan kasvua voivat haitata esimerkiksi rekrytointiongelmat ja tuotekehityksen resurssipula.

Terveysalan testbedin kautta valmistaja pääsee tekemisiin osaavan tutkimus- ja koulutushenkilöstön sekä opiskelijoiden kanssa. Hedelmällinen yhteistyö voi muun muassa kirkastaa uuden innovaation kehittämismahdollisuuksia, tuottaa opinnäytetöitä ja auttaa löytämään työvoimaa.

Kutsuja tapahtumiin

Monet laitevalmistajat eivät kiireisessä arjessa ehdi verkostoitua niin paljon kuin haluaisivat. Mielenkiintoisia asiantuntijapuheenvuoroja ja tietoja menee sivu suun jos ei ehdi seurata alan kehitystä eri kanavissa.

Testbedit järjestävät verkostolleen säännöllisesti tapahtumia, joissa voi yhdellä kertaa, saman katon alla tutustua moniin yrityksiin ja organisaatioihin sekä kuulla ammattilaisten näkökulmia alan ajankohtaisiin puheenaiheisiin.


Onko sinulla kokemusta testbedistä? Suosittelisitko sitä muille?

Olisi mielenkiintoista lukea kommenttejasi.

Jos haluat ottaa suoraan yhteyttä johonkin testbediin, löydät linkit useampaan vaihtoehtoon ylempänä tekstistä.

Jos haluat jutella lääkinnällisistä laitteista, MDR:stä, riskinhallinnasta tai mistä tahansa muusta terveysteknologia-aiheesta, laita vaan viestiä. Juttelu ei maksa mitään eikä sido mihinkään.

Jaa kirjoitus/Share post:

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.