10 syytä miksi tekniikkavetoisen yrityksen kannattaa satsata enemmän markkinointiin

Taisteletko toimitusongelmien kanssa?

Onko osaajista pula?

Tai saatko yhä vähemmän vastakaikua perinteiselle myyntipuheellesi?

Yritykselläsi saattaa olla markkinointiongelma.

Ongelmia kärjistää nyt moni asia. Yhteiskunnassa on käynnissä sekä äkillisiä että pidemmän ajan muutoksia. Osa niistä kietoutuu tekniikkavetoisen liiketoiminnan erityispiirteisiin, joista kirjoitin aiemmin. Osa voi johtua hitaammista siirtymistä, joiden havainnoimisesta kirjoitin myös aikaisemmin.

Jos yrityksesi ei reagoi muutoksiin, liiketoimintasi voi kärsiä. Esimerkiksi tärkeät kaupat voivat mennä sivu suun, lupaavan tuotteen kehitys jämähtää tai poltat rahaa turhiin toimenpiteisiin.

Katsotaan seuraavaksi 10 syytä miksi tekniikkavetoisen yrityksen kannattaa satsata enemmän markkinointiin.


1. Hallitset toimitusketjun muutoksia

Sekä korona että Venäjän sota Ukrainassa ovat aiheuttaneet merkittäviä ongelmia toimitusketjuille. Raaka-aineiden, komponenttien ja tavaroiden toimituksissa on voinut olla tai on edelleen myöhästymisiä ja peruutuksia. Erityisesti volyymituotteissa toimitusongelmat näkyvät.

Jotta muutokset pysyisivät hallinnassasi, kannattaa sijoittaa markkinointitoimiin. Niillä yrityksesi voi esimerkiksi etsiä korvaavia vaihtoehtoja ja varmistaa tiedon kulun kumppaneille hässäkän keskellä.

2. Ylläpidät konkarin toimintakykyä

Jos yrityksesi on pitkän linjan toimija, muistat ehkä miten vanhoina hyvinä aikoina markkinoilla oli pitkään tasaista. Ennustettavaa. Sinulla oli luultavasti paljon kanta-asiakkaita. Kilpailua oli vähän, ja sekin keskittyi kotimaahan. Nykyään markkinat ovat monimutkaisempia, ailahtelevampia ja kansainvälisempiä. Pitkä tuotekehitys ja myyntihistoria eivät enää takaa automaattisesti mitään.

Pitääksesi toimintakykysi yllä, markkinointiponnistuksista on hyötyä. Markkinoinnin työkalujen avulla yrityksesi voi muun muassa selvittää ajankohtaisen kohderyhmänsä, päivittää tietonsa kohderyhmän tarpeista sekä tunnistaa mitä onnistunut myyntipuhe tässä ajassa vaatii.

3. Johdat henkilöstömurrosta

Pandemia aiheutti joillekin työntekijöillesi lisää töitä. Toisten kohtalona olivat ehkä lomautukset ja irtisanomiset. Etätyöt lisääntyivät erityisesti asiantuntijatyössä. Lisäksi monet alkoivat pohtia aiempaa enemmän työnsä merkityksellisyyttä.

Koska monissa yrityksissä on nyt joko pulaa osaavista työntekijöistä tai henkilöstö yrittää sopeutua siirtymätilaan, yrityksesi kannattaa ottaa markkinointikeinot käyttöön. Esimerkiksi panostaminen uusien työntekijöiden rekrytointiin ja vanhojen työntekijöiden sitouttamiseen voivat vakauttaa yrityksesi resursseja.

4. Hyödynnät digitilaisuuksia

Digitaalisuus on ollut maailmanlaajuinen megatrendi jo vuosia. Kuitenkin vasta pandemia vei sen voimalla ihmisten arkeen. Sinunkin yrityksesi digitaalisia ratkaisuja käytetään todennäköisesti innokkaammin kuin ennen pandemiaa. Jos niitä ei ole, annat kilpailijoillesi etumatkaa. Tiesitkö että yhä useampi B2B-asiakas aloittaa ostoprosessin itsenäisesti verkossa?

Digiratkaisuiden kysynnän kasvu on tuonut tai voi tuoda yrityksellesi uusia asiakkaita ja markkinoita. Jotta saat tilanteesta hyödyn irti, kohenna yrityksesi markkinointia. Esimerkiksi myynnin kasvattaminen edellyttää digitaalisia myyntikanavia perinteisen kasvokkain myymisen rinnalle.

5. Hallitset kysynnän vaihteluita

Pandemia ja sota ovat varmaankin lisänneet joidenkin tuotteidesi/palveluidesi kysyntää, kun taas toisten perään ei enää kysellä niin usein. Esimerkiksi turvallisuutta ja terveyttä parantavien ratkaisuiden kysyntä on pompannut. Yritykset joilla on ollut merkittävää liiketoimintaa Venäjällä, ovat pakotteiden ja kuluttajaprotestien vuoksi joutuneet vetäytymään alueelta ja muuttamaan strategiaansa.

Epävarmoina aikoina yrityksesi kannattaa pyrkiä kysynnän vaihtelun ennakointiin ja vaihteluun sopeutumiseen. Markkinointi antaa siihen apua. Esimerkiksi tuote/palveluportfolion päivittäminen ja resurssien joustavuuteen panostaminen auttavat yritystäsi selviämään mahdollisimman vähillä toiminnan häiriöillä.

6. Otat inflaatioseuraukset haltuun

Sekä pandemiasta elpyminen että sota ovat voimistaneet inflaatiota. Hinnat nousevat ja samalla kulut ja menot kasvavat. Siihen liittyy epävarmuus tulevasta: Miten hinnat kehittyvät? Mihin on varaa?

Hintojen ja menojen kasvun hallinta vaatii tuotteidesi/palveluidesi hinnoittelun ja hankinnan erityistä tarkastelua. Voitko sopeuttaa niiden hintoja, ja kuinka paljon? Koska on oikea aika sopeutukselle? Kuinka herkkiä asiakkaat ovat hintamuutoksille? Hutien estämiseksi päätöksenteossa kannattaa käyttää markkinointivälineitä.

7. Tavoitat laajemman kohderyhmän

Tekniset yritykset ovat perinteisesti panostaneet markkinoinnissa tuotelanseerauksiin ja messuihin. Vaikka niissä on hyvät puolensa, pelkästään niihin keskittymällä yritykset jäävät paitsi isosta osasta kohderyhmää muissa kanavissa. Monet asiakkaasi tottuivat pandemian aikana käyttämään digitaalisia palveluita. Niissä he tavoittavat yrityksesi joka päivä, heille sopivina aikoina. Asiakkaat eivät välttämättä enää halua tai voi palata vanhaan. Yrityksiltä odotetaankin nyt joustavampaa ja monikanavaisempaa palveluntarjontaa kuin vielä pari vuotta sitten.

Jotta yrityksesi voi tavoittaa kohderyhmänsä mahdollisimman laajasti, markkinoinnissa kannattaa kääntää uusi lehti. Nykymarkkinointi tarjoaa isomman kanavavalikoiman eri tuote- ja asiakastyypeille kuin aiemmin. Voit valita niistä sinulle sopivimmat. Eikä sinun välttämättä tarvitse tuhlata isoja summia. Voit tehdä markkinointia joka myy puolestasi 24/7.

8. Vahvistat vastuullisuustaitojasi

Moni teknisen yrityksen perustaja on alusta alkaen sisällyttänyt arvot ja vastuullisuuden yrityksensä DNA:han. Esimerkiksi luotettavuus ja laadukkuus ovat monelle itsestäänselvyys yrityksen toiminnassa. Kuitenkin nykyään yrityksiltä odotetaan näyttävämpää vastuullisuutta ja enemmän arvopohjaisia tekoja. Miten yritys varmistaa toimitusketjunsa vastuullisuuden? Tehdäänkö arjen esimiestyötä eettisillä toimintatavoilla? Ottaako yritys kauppapakotteet vakavasti? Huomioidaanko jätteiden käsittelyssä kestävä kehitys?

Jotta tekninen yritys voisi tuoda perustassaan olevat arvot ja vastuullisuuden konkreettisemmin esiin sekä kehittää toimintaansa nykypäivän (ja huomisen!) vastuullisuus- ja asiakasvaatimusten suuntaan, yrityksen kannattaa panostaa markkinointiin. Puhutaan strategiasta lähtevästä toimintakulttuurista jolla luodaan arvoa koko ketjuun pitkäjänteisesti. Lisäksi markkinointi voi auttaa yritystä tekemään strategiaa tukevaa, uskottavuutta rakentavaa tarinankerrontaa eri sidosryhmille.

9. Vastaat sääntely- ja laatuvaatimuksiin

Vaatimukset ovat viime vuosina kiristyneet usealla teknisellä alalla johon sisältyy sääntelyä. Esimerkiksi Euroopassa myytävien lääkinnällisten laitteiden pitää ensin läpäistä aiempaa vaativampi arviointiprosessi jossa tutkitaan laitteiden suorituskyky ja turvallisuus sekä valmistajan laadunhallinta. Saadakseen tuotteensa/palvelunsa jatkossa markkinoille, laitevalmistajien pitää kehittää toimintatapojaan.

Tiukentuneisiin sääntely- ja laatuvaatimuksiin vastaaminen edellyttää yrityksiltä panostuksia markkinointiinkin. Sääntely- ja laatuasioiden on oltava ylimmän johdon asialistalla kun päätetään vaikkapa tuoteportfoliosta, budjetista, myyntipainotuksista ja toimitusketjusta. Lisäksi tuotekohtaiset markkinointiväittämät pitää suhteuttaa käyttötarkoitukseen, suorituskykyyn ja turvallisuuteen.

10. Näytät kiinnostavammalta, houkuttelevammalta

En puhu nyt fitness tai sisustuslehti tyyppisestä koreilusta. Pintakiillolla ja ulkokuorella ei myydä porakoneita tai säiliöitä – tiedetään. Sen sijaan puhun siitä miten helposti kohderyhmäsi löytää yrityksesi, miten luotettavan vaikutelman annat, kuinka uskottavasti teet sen mitä yrityksesi on luvannut tehdä. Kiihkeästi kilpailluilla markkinoilla, epävarmassa maailmantilanteessa, on todellakin väliä sillä että näytät kiinnostavammalta ja houkuttelevammalta kuin kilpailijasi, tai nettisivusi 10 vuotta sitten.

Jotta tekninen yritys saa tuotteensa/palvelunsa kohderyhmänsä silmien eteen, tarvitaan tänä päivänä näkyvyyttä ja erottuvuutta. Vanhat verkkosivut joita ei ole päivitetty pitkään aikaan karkottavat kävijät. Markkinointityökalujen avulla voit esimerkiksi nykyaikaistaa verkkosivusi ja tuottaa niihin kohderyhmääsi kiinnostavia sisältöjä. Niillä pääset jo pitkälle.


Tässä olivat 10 syytä miksi tekniikkavetoisen yrityksen kannattaa satsata enemmän markkinointiin. Toivottavasti sait niistä ideoita ja tarttumapintaa siihen miten monessa asiassa markkinointi voi olla hyödyksi tekniselle yritykselle. Tuleeko sinulla mieleen muita esimerkkejä? Lukisin mielelläni kommenttisi.

Etsitkö uutta vaihdetta teknisen yrityksesi markkinointiin? Tai haluatko korkata markkinoinnin ensi kertaa, muttet tiedä miten? Voin auttaa. Ota yhteyttä, niin jutellaan lisää.

Jaa kirjoitus/Share post:

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.