Mitkä ovat yritykseni arvot?

Palvele sitä mitä uskot, koska se vie sinut sinne mihin haluat.

Henrik Dettmann

Mihin minä yrittäjänä uskon? Mikä on totuuteni?

Mietin näitä asioita paljon kun suunnittelin oman yritykseni perustamista. Niin kuin varmaan kaikilla yrittäjillä, minullakin oli näkemys siitä missä asioissa haluan asiakkaitani auttaa, ja erityisesti miten halusin sen tehdä. Kirjoitin nuo asiat nettisivulleni kun aloitin yrittäjänä. Nyt kun yritykseni ensimmäinen vuosi on pian takana, halusin ottaa hetken ja kertoa tarkemmin mitkä yritykseni arvot ovat ja miten ne näkyvät arjessa.


Minulla on aikaa asiakkailleni

En oikeasti kykene laskemaan kuinka monta kertaa olen ottanut ostoaikeissa yhteyttä johonkin yritykseen, mutta kukaan ei ole vastannut puheluuni, tai jos olen jättänyt viestin, asiaan ei ole palattu. Tai yrityksen omistaja on luvannut soitella alustavasti sovitusta työstä myöhemmin, mutta niin ei koskaan tapahtunut. Ikäväkseni olen törmännyt tähän ilmiöön eritoten oman yritykseni kokoisissa pienissä firmoissa. Se on sekä hämmentänyt että ärsyttänyt minua. Ja tehnyt yhden asian selväksi. Sen etten itse pyörittäisi yritystäni niin.

Nyt kun minulla on oma yritys, on itsestäänselvää että teen asiat eri tavalla. Jos mahdollinen asiakas soittaa tai lähettää viestin, otan ajan kuunnellakseni häntä tai lukeakseni hänen viestinsä. Aika nopeasti pystyn sanomaan voinko auttaa henkilöä vai en, ja jos voin, milloin kalenterissani on tilaa. Joka tapauksessa kerron sen hänelle suoraan enkä jätä päätöstä ilmaan. Se säästää meidän molempien aikaa ja vaivaa.

Yrittäjäksi ryhtyessä minulle oli myös tärkeää kääntää poukkoilu paneutumiseksi. Kun työskentelen asiakkaani projektissa, sovittuna työaikana keskityn siihen sataprosenttisesti. En vastaile muiden asiakkaiden viesteihin kesken palaverin tai tee muiden asiakkaiden projekteja samaan aikaan. Suunnittelen viikkoaikatauluni niin, että voin toimittaa sen mitä lupaan. Joinakin viikkoina on ollut kiirettä usean asiakkaan projektien kanssa. Silloinkin olen pystynyt ilman kaaosta huomioimaan jokaisen asiakkaan tarpeet, ja toimittamaan aikataulussa sen mitä on sovittu. Ehkä luontainen rauhallisuuteni ja hyvät ajanhallintataitoni auttavat.

* * *

Teen työni huolellisesti ja sovitussa aikataulussa

Minulle on tärkeää, että työni jäljestä ei puutu joka toista naulaa (en ole rakentaja joten älä ota tätä liian kirjaimellisesti). Kun asiakas ostaa minulta asiantuntijapalvelun, hänellä on oikeus saada rahoilleen vastinetta. Jälleen kerran mietin asian omalta kannaltani: kun ostan joltain yritykseltä ammattilaisen tekemän palvelun (jossa on ammattilaisen hintalappu) olen aika pettynyt jos saan sen puolivillaisesti tehtynä. Miettisin ainakin kaksi kertaa käytänkö samaa ammattilaista toista kertaa. Haluan että asiakkaani olisi niin tyytyväinen, että hän haluaa toistekin käyttää palveluitani tai suositella minua muille. Yrittäjänä ollessani olen onnistunut niissä molemmissa, ja olen siitä tosi ylpeä.

Tiedostan että aika on arvokasta meille kaikille. Se työ mitä teen asiakkaideni projekteissa on aina osa isompaa kokonaisuutta: osa heidän liiketoimintaansa ja aikataulujaan. Jos tekisin työni kovin epäennustettavasti, se luultavasti aiheuttaisi mutkia asiakkaani matkaan. Sitä en halua.

En ole yrittäjänä ollessani kertaakaan joutunut yllättämään asiakastani aikataulun yliajelulla. Ehkä olen ollut onnekas, tai ehkä siinä on auttanut että pyrin aina ilmoittamaan työlleni mahdollisimman realistiset aikataulut. Lisäksi käytän työaikani niin että voin toimittaa valmiin työn niin nopeasti kuin mahdollista. Samaan aikaan tiedän että olemme kaikki vain ihmisiä joiden elämässä voi tapahtua yllättäviä käänteitä. Jos määräaika näyttäisi tulevan eteen liian pian, ilmoittaisin asiasta suoraan ja hyvissä ajoin asiakkaalle. Näin kävi kun teloin toisen käteni kesken ison asiakasprojektin. Kerroin siitä heti asiakkaalle. Hän oli superymmärtäväinen ja projektia jatkettiin hyvässä hengessä, muokatulla aikataululla, minä yksikätisenä.

* * *

Käytän kaiken kokemukseni, osaamiseni ja luovuuteni löytääkseni asiakkailleni parhaan ratkaisun

Olen työskennellyt monessa eri yrityksessä, eri aloilla, eri rooleissa. Tehnyt yhteistyötä kotimaisten ja kansainvälisten kollegojen, asiakkaiden ja muiden sidosryhmien kanssa. Nähnyt toimivia työskentelytapoja, ja tehottomiakin. Olen kouluttautunut usean työpaikan kautta, ja opiskellut itsenäisesti uusia taitoja (tämä harrastus ei ole lähelläkään päättymistä). Kokeilen rohkeasti kaikkea uutta (paitsi en benjihyppyä ja kahvia).

Olisin hölmö, jos tässä jatkuvasti muuttuvassa maailmassa rajoittaisin asiantuntemukseni vain tiettyyn titteliin tai tutkintoon. Asiakkaani tulevat eri aloilta, ja samankin alan yritykset voivat olla hyvin erilaisia. Useimmat yritykset haluavat kehittyä ja saavuttaa jotain uutta. Pärjätä muuttuvassa maailmassa. Siihen tarvitaan sopeutumiskykyä, havainnointikykyä ja taitoa yhdistellä eri osia yhteen uudeksi kokonaisuudeksi.

Sillä että voin auttaa asiakkaitani ilman genrerajoja on väliä minulle. Minulle on tärkeää voida poimia tietoa eri paikoista ja koota niistä kulloiseenkin tilanteeseen sopivin paketti. Otan vaikutteita oppimistani parhaista käytännöistä. Yrittäjänä toimiessani olen havainnut useammin kuin kerran että monitaitoisuudesta ja joustavuudesta on hyötyä. Eräs asiakkaani säästi aikaa ja rahaa kun he saivat minulta paitsi sääntelyn, myös markkinoinnin ja teknisen copywritingin palvelut kolmella kielellä.


Jaa kirjoitus/Share post:

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.