Terveysteknologiassa ja Kiertotaloudessa on Enemmän Yhteistä Kuin Uskotkaan (Ja Miksi Sinun Tulisi Välittää Siitä Hittoakaan)

Viime viikolla osallistuin KIERTO-hankkeen webinaariin. Hankkeessa vauhditetaan uusien työpaikkojen ja taitojen syntymistä kiertotalouden ympärille Tampereen seudulla. En voinut olla ajattelematta sitä kuinka paljon kiertotaloustyössä ja terveysteknologia-alalla (oma asiantuntija-alueeni) onkaan yhteistä.

Halusin tutkia sitä syvemmälle.

Rakastan yhdistellä epätodennäköisimpiäkin asioita ja luoda yhteistä maaperää.

Ja se voi olla hyödyllistä jollekin toisellekin joka tykkää hoksata asioita jotka yhdistävät sen sijaan että erottavat.

Mutta selvyyden vuoksi: vaikka webinaari oli inspiroiva, seuraavat pohdinnat ja johtopäätökset ovat vain omiani.

* * * HUOM: Tämä kirjoitus löytyy myös englanniksi Medtech and Circular Economy Have More in Common Than You Think (And Why You Should Give a Damn).


Vastuullisuus

Kun sinulla on kaksi poikkeuksellista asiakasta miellytettävänä – ympäristö ja potilaat – et mitenkään voi jättää rastimatta laatikoita vain koska työ tuntuu hiukan raskaammalta kuin aikaisemmin. Et voi vetää peittoa päällesi kun tiedät että pitää herätä. Toki, sekä kiertotalouden että terveysteknologian odotukset ja vaatimukset ovat nousseet uusiin korkeuksiin, ja voi tuntua houkuttelevalta mennä oikopolkua. Mutta kumpikaan toiminta-aloista ei siitä palkitse. Asiakkaat nyt eivät ainakaan.

Vastuullisuus on pelin nimi. Menestyäkseen kiertotaloudessa (ja terveysteknologiassa) pitää ottaa vastaan vastuut joita pelissä mukanaolo edellyttää. Ympäristö ja potilaat tarvitsevat yrityksiä, sidosryhmiä, osakkeenomistajia ja kaikkia mukana olevia tulemaan paikalle. Sinun pitää kuunnella ja hoitaa tehtäväsi. On tiettyjä velvollisuuksia joista olet vastuussa. Vastuullisuuden kutsu voi itse asiassa olla moottori joka ajaa sinut tekemään muutokset ja viemään läpi kehittämistyön joka olisi pitänyt tehdä joka tapauksessa.

Miksi sinun tulisi vaivata tällä itseäsi?

Jos vastuullisuus kolahtaa, ymmärrät sitä ja se on sinulle tärkeää, voit sopia hyvin sekä kiertotalouden että terveysteknologian piireihin.

* * * * *

Sääntely

Sääntelyt näyttävät pyörittävän sekä terveysteknologiaa että kiertotaloutta. Joskus niin paljon että päässä pyörii. Mutta jos pysähdyt hetkeksi miettimään miksi kaiken maailman säännöksiä ja lakeja ja direktiivejä on olemassa, ja miltä näyttäisi ilman niitä, saatat huomata ettei se olisikaan niin kovin paljon taivaallisempaa.

Kun tunnet ja ymmärrät liiketoiminnan säännöt, sinusta voi tulla muutoksentekijä. Voit käyttää sääntöjä hyödyksesi keksiäksesi ja maksimoidaksesi uudet markkinamahdollisuudet. Kun katsot kauas eteenpäin, voit ennakoida mitä uusia sääntöjä on lipumassa luoksesi. Tämä antaa sinulle aikaa sopeutua ja valmistautua. Joten ei jos, vaan kun maailma muuttuu (juuri nyt), sekä kiertotaloudessa että teveysteknologiassa kannattaa toimia pakollisten vaatimusten kanssa eikä niitä vastaan. Se voi olla juuri se mitä liiketoimintasi tarvitsee kasvaakseen aikuiseksi tai joksikin uudeksi.

Miksi tämän pitäisi koskea sinua?

Sääntelyn ja vaatimustenmukaisuuden ymmärtämisellä, valmistautumisella ja mahdollisuuksien näkemisellä asioissa jotka stressaavat muita, voit tulla muutoksentekijäksi josta molemmilla alueilla oltaisiin iloisia.

* * * * *

Osaaminen

Terveysteknologian ala ei selviäisi ilman eri asiantuntijoiden kovaa työtä ja omistautumista. Vaikuttaa siltä että sama koskee kiertotaloutta. Selviytyminen ja menestys molemmissa niissä tulevina vuosina riippuu organisaatioiden ja ihmisten kyvyistä ja tilaisuuksista päästä pois holveistaan. On haasteellista täyttää useiden sidosryhmien odotukset ja käsitellä kasvavaa tietomäärää. Mahdollisuus ottaa omistajuus siitä mitä tekee ja löytää merkityksellisyyttä ja arvoa työssä on tärkeää myös. Ne ajavat ihmiset työskentelemään enemmän yli rajojen ja olemaan läpinäkyvämpiä.

Kaikkien ei tarvitse olla kiertotalouseksperttejä tai terveysteknologiatähtiä. Jokainen joka työskentelee jommallakummalla alalla hyötyisi silti liiketoiminnan ison kuvan ymmärtämisestä. Tai siitä miten yksikin ihminen voi soveltaa kokonaisuutta arkityössään. Se auttaisi ihmisiä molemmilla aloilla tekemään yhteistyötä paremmin. He saisivat tuloksia tehokkaammin ja pystyisivät tekemään väistämättömiä muutoksia helpommin.

Miksi sinun tulisi välittää tästä?

Tarvitaan monenlaista osaamista. Kaikkien panoksella on väliä ja me kaikki voimme tehdä muutoksen.

* * * * *

Oppiminen

Se miten kiertotalous edellyttää ihmisiä oppimaan uusia taitoja ja muokkaamaan ajatteluaan näyttää oppimisen voiman. Oppiminen luo uusia tilaisuuksia. Riippumatta siitä oletko tällä hetkellä töissä tai työtön, suunnitteletko uutta yritystoimintaa tai opiskeletko.

Sama terveysteknologiassa: kun liiketoiminta kehittyy, sääntely muuttuu, käyttäjätarpeet muokkaantuvat tai tekniset ratkaisut vievät meidät pidemmälle kuin aiemmin. Ne vaativat kaikkia mukana olevia oppimaan pois ja oppimaan uudestaan, kuten eräs webinaariesiintyjä lohkaisi. Huuhtele ja toista. Tämä on perustavanlaatuisesti sama sekä terveysteknologiassa että kiertotaloudessa.

Mitä tämä merkitsee sinulle?

Jos olet halukas oppijan rooliin, pärjäät mainiosti molemmilla alueilla.

* * * * *

Voitto ja hyvinvointi

Terveysteknologiayritykset kuuluvat terveydenhuollon alan kannattavimpiin yrityksiin. Tuotot ovat korkeita erityisesti suuren kysynnän tuotteille (*lääketieteelliset kasvomaskit, olette mielessäni*). Samanaikaisesti laitteet tuottavat hyvinvointia potilaille ja muille käyttäjille. Ne parantavat potilaiden oloa, auttavat käyttäjiä säästämään aikaa, rahaa, jopa henkiä.

Sama taitaa koskea kiertotalouttakin. Vaikka sen uskotaan luovan valtavasti uusia työpaikkoja ja liikevoittoa (eräät yritykset ovat jo onnistuneet siinä), on kuitenkin olemassa isompi tarkoitus jota edistetään: pyritään estämään tai ainakin hidastamaan ilmastonmuutosta. Ei varmaan ole isompaa uhkaa hyvinvoinnillemme kuin se. Yrityksillä jotka ovat kiinnostuneita tai mukana kiertotaloudessa on vielä paljon työtä edessään. Vanhojen tapojen muuttaminen ja tekeminen puhumisen sijaan ovat helpommin sanottu kuin tehty. Mutta edistymistä tapahtuu. Toivottavasti yritykset jatkavat hyvää työtään sillä liiketoiminta ja voitto jota ne tekevät myötävaikuttaa kaikkien hyvinvointiin.

Pointtisi oli…?

Vaikka ajatus bisneksen tekemisestä kuulostaisi liian kaupalliselta tai likaiselta, muistathan että on aloja ja yrityksiä jotka tekevät työtä sen eteen että elämämme paranee.


Toivon että nämä ajatukset antoivat uusia ideoita sinullekin.

Ehkä huomaat että sinulle on olemassa työ- ja opiskelumahdollisuuksia.

Tai että asiat elämässäsi jotka eivät näytä liittyvän toisiinsa voivatkin tehdä niin. Voit hyödyntää sitä esimerkiksi työssäsi tai opiskelussasi.

Anna palaa!

Osaatko sinulla antaa muita esimerkkejä, aloja tai yrityksiä joilla on paljon yhteistä?

Ei ole oikeita tai vääriä vastauksia, joten lukisin mielelläni SINUN ajatuksiasi alla kommenteissa.

Jaa kirjoitus/Share post:

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.