Haluatko onnistua yritysblogissasi? Kysy itseltäsi ensin nämä 7 kysymystä

Oletko aikeissa aloittaa yritysblogin, mutta et ole ihan varma mistä lähteä liikkeelle?

Verkkosivuista? Hakusanoista? Grafiikasta? Mainoskampanjoista somessa?

Itse asiassa ei mistään niistä.

Vaan paljon lähempää.

Sinusta. Yrityksestäsi. Kohderyhmästäsi.

Unohda siis hyvällä omallatunnolla hetkeksi algoritmit, SEO:t, PPC:eet, JPG:eet ja somestrategiat.

Blogisi tarvitsee ensin isompien kuvien piirtämistä.


1.) Mitkä ovat yrityksesi tavoitteet?

Jotta pystyt blogissasi kertomaan ja keskustelemaan yrityksestäsi luontevasti viikosta, kuukaudesta ja vuodesta toiseen, sinulla pitäisi olla aika kirkkaana mielessäsi mitkä asiat ovat yrityksellesi tärkeitä, mitkä ovat sen arvot ja päämäärät. Teetkö kauppaa hinnalla millä hyvänsä, vai myytkö ihmisenä ihmiselle?  Oletko oman kylän kauppa vai kasvava ketjuliike? Onko yritykselläsi isoja unelmia joita kohti haluat edetä määrätietoisesti? Tunnista mitä tavoittelet ja puhu sen äänellä. Jos tavoitteesi muuttuvat, ole rehellinen. Itsellesi ja yleisöllesi. Jos yrität olla jotain muuta kuin mitä oikeasti olet, yleisösi kyllä vaistoaa sen.

* * * * *

2.) Tukeeko blogisi yrityksesi tavoitteita?

Mitä hyötyä uskot blogin tuovan yrityksellesi? Haluatko sen vain koska muillakin sellainen on, tai koska kukaan kilpailijasi ei vielä bloggaa? Oleellisia kysymyksiä pohtia ennen kuin blogiin laittaa aikaa ja rahaa. Blogin luonti ja ylläpito nimittäin vievät molempia, ja siinä tarvitaan reippaasti motivaatiota ja resursseja (jotka riippuvat yrityksen tavoitteista). Toki pitkäjänteinen bloggaus usein tuottaa tuloksia ja näkyvyyttä. Alasi asiantuntijana voit käyttää omaa ääntäsi ja tuoda osaajan näkökulmasi esiin. Se jos mikä yleensä tukee yrityksesi tavoitteita.

* * * * *

3.) Kenelle bloggaat?

Bloggaamista helpottaa kun on joku jolle mielessään kirjoittaa/kuvaa/videoi. Kuka on siis yrityksesi tyypillinen asiakas? Kuluttaja vai ammattilainen? Kiinnostavatko häntä faktat ja syvällinen pohdinta, vai rennon kevyet jutustelut? Erilaisia tarpeita pitää kuunnella jos haluat pysyä kiinnostavana monenlaiselle yleisölle. Välillä voit joutua tuottamaan teknisempää tuoteanalyysiä, joku toinen kerta on vuoro viihteellisemmän rupattelun. Jos bloggaaminen tuntuu vaikealta, kuvittele mielessäsi se kenelle suuntaat sanasi ja bloggaa kuin juttelisit juuri hänelle.

* * * * *

4.) Mitä asiakkaasi ongelmia tuotteesi/palvelusi ratkaisee?

Ehkä tärkein asia joka sinun on hyvä bloggaamisesta ymmärtää, on että lukijoita ei oikeastaan kiinnosta lukea sinusta. Heitä kiinnostaa ensisijaisesti he itse, ja miten sinä voit auttaa heitä. Ennen blogin aloittamista kannattaa siis harjoitella (jos et ole tottunut) katsomaan maailmaa kohderyhmän silmin. Mitä kysymyksiä ja huolenaiheita heillä on? Miten tuotteesi/palvelusi hyödyttävät heitä? Miten pystyt kytkemään ne yhteen? Nämä pohdinnat vievät sinut kohti parempia, kohderyhmääsi kiinnostavia blogisisältöjä.

* * * * *

5.) Mikä tekee tuotteestasi/palvelustasi ainutlaatuisen?

Jos jätetään pois yrityssanaston kuluneimmat adjektiivit luotettava ja innovatiivinen, miten kuvailisit tuotettasi/palveluasi? Jokuhan niissä on mikä erottaa ne kilpailijoiden vastaavista: tuoteominaisuudet, hinta, laatu, logistiikka, palvelutaso, tai muu sellainen. Tutki paitsi yritystäsi, myös kilpailijoitasi ja alaasi. Mihin sinä asemoidut? Mihin haluat asemoitua? Koska blogissasi tulet esittelemään yrityksesi persoonallisuutta, antamaan asiakkaillesi jotain minkä haluat tuovan heille arvoa ja hyötyä konkreettisen tuotteen/palvelun lisäksi, on järkevää etukäteen miettiä ja selkiyttää itsellesi mikä tekee juuri sinun tuotteistasi/palveluistasi houkuttelevia verrattuna muihin.

* * * * *

6.) Mikä on markkinointibudjettisi?

Kuten kohdassa 2.) totesin, blogin luonti ja ylläpito vaativat aikaa ja rahaa. Millaisiin markkinointikuluihin yritykselläsi on varaa? Paljonko siitä voi käyttää blogille? Selvitä missä alustalla aiot blogata, tarvitseeko ostaa vaikkapa isompi webhotelli tai vaihtaa sellaiseen jossa blogi sisältyy hintaan. Entä kuka bloggaa: sisäinen vai ulkoistettu henkilö? Teknisiä ratkaisuja löytyy edullisestikin. Isompi kuluerä tulee luultavimmin siitä joka bloggaa. Kannattaa harkita ulkopuolista tekijää jos oma aikasi ei riitä ja haluat ammattilaisen hoitamaan homman täsmällisesti ja taitavasti.

* * * * *

7.) Mitä markkinointikanavia käytät?

Pelkkä blogi ei riitä, vaikka se kuinka hyvä olisikin. Jotta kohderyhmäsi tietää että sitä kirjoitat ja milloin uusia kirjoituksia julkaistaan, blogia pitää jakaa. Siihen tarvitaan sosiaalista tai muuta mediaa (vaikka printtiä) jossa kerrot blogisi olemassaolosta. Blogi kannattaa nähdä yhtenä markkinointi- ja viestintäkanavana, ei ainoana. Yhdessä yrityksesi nettisivujen, sosiaalisen ja muiden medioiden kautta saavutat laajimman mahdollisen näkyvyyden ja vaikutuksen.


Kun tunnet itsesi, vahvuutesi ja heikkoutesi, miten reagoit, mikä motivoi, mitä sinun pitää tehdä (ja mitä ei tarvitse tehdä), voit asettaa ja saavuttaa tavoitteita, tehdä oikeita päätöksiä ja toimia ihmisten kanssa rakentavasti.

Kun tunnet yrityksesi, ja sen tuotteet ja palvelut, tiedät mitä hyötyä ja etua ne tuovat asiakkaille, mitä ominaisuuksia ja valtteja kannattaa tuoda esiin, ja miten myynnistä saadaan paras irti.

Kun tunnet kohderyhmäsi, hoksaat millaisesta sisällöstä, mistä viesteistä ihmiset välittävät. Kun sinulla on ajatus siitä mitä haluat sanoa (krhm, itse- ja yritystuntemus), yleisön tunteminen kertoo sinulle myös mikä on sopiva viestin sävy ja ääni.

Tarvitset näitä blogissasi.

Ne kannattaa pohtia ennen aloitusta.

Ne helpottavat blogisi käynnistämistä, kehittämistä, uskottavuutta ja ennen kaikkea positiivisen suhteen syntymistä ja ylläpitoa lukijoidesi kanssa.

Toki on teknisiä juttuja, visuaalinen ilme, yms. jotka vaikuttavat blogiisi ja niidenkin pitää toimia. Mutta ne eivät korvaa perusasioita.

Mitä mieltä olet?

Miten itse aloitit yritysblogisi?

Tai jos vasta suunnittelet, missä järjestyksessä aiot edetä?

Kirjoita kommenttisi alle – lukisin niitä mielelläni!

Jos haluat jutella mistä tahansa bloggaamiseen liittyvästä, laita viestiä.

Kuuntelen, juttelen, annan ideoita.

Ensimmäinen keskustelu on maksuton eikä sido sinua mihinkään.

Jaa kirjoitus/Share post:

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.