Tekninen Copywriter: Tarvitseeko yrityksesi oikeasti sellaisen?

Töiden ja opiskelujen kautta olen pannut merkille, että monet teknisten alojen yritykset kirjoittavat tuotteistaan jollakin kolmesta tavasta:

 1. Muodollisesti pätevästi, mutta hieman pinnallisesti;
 2. minä-keskeisenä myyntipuheena; tai
 3. teknisten ominaisuuksien litaniana.

Mikään niistä ei ole ihanteellinen.

Ensin mainitussa tekstin terävin huippu jää saavuttamatta, koska kirjoittajalla ei ole riittävää teknistä tuoteosaamista eikä kohderyhmän tarpeiden tajua.

Toisessa kohdassa ongelma on että puhut liikaa itsestäsi, ja unohdat kuunnella yleisöäsi.

Kolmannessa kompastutaan erikoisterminologiaan jota kohderyhmäsi ei ymmärrä. Muista: asiakas ei osta teknistä speksiä, vaan helpotusta elämäänsä.

Teknisiä erikoistuotteita tai palveluita myyvissä yrityksissä tarvitaan tekstien tuottamisessa teknistä syvyyttä, kohderyhmä-keskeistä kaupallisuutta ja inhimillistä kielenkäyttöä. Silloin valintasi on tekninen copywriter.

Kyllä, annan sinulle suoran vastauksen jo tässä ja nyt.

Suosittelen lämpimästi teknisen alan yrityksellesi teknistä copywriteria.

Ymmärrän että ehkä ajattelet sen olevan vain jokin uusi hypetys. Isojen yritysten kikkailua. Turhaa rahanmenoa.

Huomaa kuitenkin että teknisillä aloilla on kova kilpailu. Ei riitä enää että valmistaa huipputuotteen. Se pitää osata viedä kohderyhmän tietoisuuteen ja antaa heille syy hankkia se. Tähän tarvitaan viestintää. Tuoteosaamisen, kaupallisuuden ja taitavan kirjoittamisen yhdistävää viestintää.

Teknologia valtaa myös ei-niin-teknisiä yrityksiä. Tekniikkaa ja teknologioita valjastetaan liiketoiminnan kehittämiseen ja markkinointiin. Tällaisetkin yritykset tarvitsevat vahvaa teknistä ja kaupallista osaamista kirjoittajalta.

Joten usko minua, tekninen copywriter tulee olemaan yrityksellesi kullanarvoinen etu.

Jatka lukemista niin kerron muutamia monista syistä miksi.

* * * * *

Miksi tarvitset teknisen copywriterin?

1. Haluat tunnistaa ja pukea kilpailuetusi sanoiksi paremmin

Kun päivästä, viikosta, kuukaudesta ja vuodesta toiseen olet tiiviisti tekemisissä jonkin asian kanssa, tulet sille hiukan sokeaksi. Teknisenä asiantuntijana uppoat helposti tuotteen suunnitteluun ja kehittämiseen, teknisiin yksityiskohtiin ja laadun huippuun saattamiseen.

Kun tulee aika markkinoida ja myydä tuotetta, ei kuitenkaan riitä että tuntee tuotteen sisustan.

Pitää tuntea myös sen ulkopuoli.

Mikä on tuotteen kohderyhmä, hyödyt, miksi asiakkaan se kannattaisi ostaa (eikä kilpailijan vastaavaa)?

Miten erottaa ja kuvata sanoin tuotteesi terävin kärki, niin että saat yleisösi huomion ja haluamasi toiminnan (kuten ostamisen) aikaan?

Tekninen copywriter on usein tuotteesi ulkopuolinen henkilö. Hän ei ole ollut tuotekehityksessä mukana, mutta työ- tai opiskelukokemuksen avulla tuntee alaasi, tajuaa tuotteitasi ja niiden teknologiaa. Hänellä on myös psykologista silmää ja kaupalliset korvat. Niiden avulla tekninen copywriter osaa nostaa esiin sävyjä ja huomioita jotka arjessa jäävät usein varjoon.

Ne voivat kuitenkin osoittautua tuotteesi merkittäviksi kilpailueduiksi. Kaiken huipuksi hänellä on kyky kääntää tarkkanäköiset havaintonsa selkeiksi teksteiksi kohderyhmällesi.

Näet ehkä itsekin tuotteesi uusin silmin.

2. Haluat kunnollisia tekstejä ja tuloksia (lue: vastinetta rahoillesi)

Oletko kyllästynyt ostamaan mainostekstejä jotka näyttävät myyviltä, mutta eivät oikeasti lisää myyntiäsi?

Onko sinulla ja kollegoillasi tekninen puoli hallussa, mutta tekstien tuotto asiakkaille saa nostamaan kätenne ylös?

Ei kannata haaskata rahaa tai aikaa kokeiluihin, joiden tiedät aina päättyvän aikalisään tai lisäbudjettiin. Kuten itsekin olet alasi ammattilainen, tekninen copywriter on kirjoittamisen ammattilainen.

Hän ei heitä lonkalta tai vetäise hatusta. Hän miettii mitä todella halutaan sanoa, kenelle sanotaan ja mitä sillä halutaan saavuttaa. Tekninen copywriter osaa annostella myyntipuolta ja teknisiä erikoistietoja sopivassa suhteessa.

Erikoisalan tuotteesi tarvitsevat erityisiä tekstien suunnittelu-, hallinta- ja tuottotaitoja.

3. Haluat teknisen kirjoittajan ja copywriterin samalla kertaa

Tarvitsetko kirjoittajaa sekä kohderyhmäsi ostopäätöstä vauhdittamaan että oston jälkeen jälkimyyntiin/jälkimarkkinointiin?

Jos et välttämättä halua säätää kahden eri kirjoittajan kanssa, kannattaa heti mennä helpoimman kautta eli valita tekninen copywriter.

Ennen myyntiä, eli silloin kun kohderyhmääsi vasta suostutellaan ostamaan tuote, käytetään usein copywriteriä. Hän ymmärtää tuotteesi kaupallisen puolen, eli mitä myyntitaktiikoita kannattaa teksteissä käyttää jotta kohderyhmäsi kiinnostuu tuotteestasi. Copywriterit työllistyvät usein mainostoimistojen kautta, koska he osaavat….no, mainoskielen. Tekninen copywriter on puoleksi copywriter.

Ostopäätöksen jälkeen on jälkimyynnin/jälkimarkkinoinnin vuoro. Koska yrityksille on todettu olevan helpompaa ja halvempaa pitää saavutetut asiakkaat kuin hankkia uusia, jälkimyynnin/jälkimarkkinoinnin arvo on huomattava. Jälkitoimenpiteiden kirjo on laaja, mutta niitä yhdistää tavoite saada asiakas vakuuttuneeksi siitä että ostopäätös oli oikea ja että asiakassuhde kannattaa säilyttää.

Kun puhutaan kirjoittamisesta, jälkitoimissa hyödynnetään varsinkin teknistä kirjoittajaa.

Hänen kynästään lähtee oppaita, manuaaleja ja muita tekstejä joilla pyritään tekemään tuotteen käyttö mahdollisimman helpoksi ja mukavaksi. Niin mukavaksi että asiakas tulisi vielä toisenkin kerran asioimaan. Tekstit ovat teknisiä (toisin kuin copywriterin kynästä) mutta loppukäyttäjän ymmärtämässä muodossa. Tekninen copywriter on puoliksi tekninen kirjoittaja.

Tekninen copywriter voi siis auttaa sinua kahdella rintamalla.

4. Haluat lyhyemmän sisäänajon kirjoittajalle

Koska kirjoittaja on tyypillisesti tuotekehityksen tai yrityksen ulkopuolinen henkilö, hänen pitää alussa tutustua tuotteisiin joista hän tulee kirjoittamaan. Muutoinhan teksteistä tulisi kovin pinnallisia ja ympäripyöreitä. Jos tehtävä vaatii erikoisalan ymmärrystä, ja kirjoittajan oma kokemus on kovin kaukana siitä, omaksuminen vie aikaa. Sinunkin aikaasi.

Tekninen copywriter on nopeammin toimintavalmis teknisessä ympäristössä kuin pelkkä copywriter. Juuri tekninen osa nimikkeestä kertoo että tekninen asiasisältö ja termit ovat hallussa. Tekninen erikoisosaaminen voi olla miltä tahansa alalta tai aloilta, joista teknisellä copywriterilla on opiskelu- tai työkokemusta: esimerkiksi terveysteknologia, IT-ala, metallituote- ja metsäteollisuus.

Sinun ei tarvitse käyttää aikaasi pitkiin perehdytyksiin oman alasi teknisen copywriterin kanssa, vaan voit luottaa siihen että hän osaa puhua alasi ja tuotteesi kieltä.

5. Saat enemmän arvoa teknisten erikoistuotteidesi myyntiin

Et varmaankaan ole myymässä bulkkitavaraa. Et ole juoksemassa pohjalle, eli kilpailemassa siitä kuka halvimmalla myy. Pikemminkin olet laittanut parhaat osaajat asialle, investoinut, kehittänyt ja hienosäätänyt kunnes tuotteesi tai palvelusi on mahdollisimman viimeisen päälle. Haluat varmaan että se näkyy myös hinnassa ja myynnissä?

Tekninen copywriter ei määritä tuotteesi/palvelusi hintaa, mutta hänen työjälkensä on mukana luomassa tuotteesi/palvelusi laatuvaikutelmaa ja perustelemassa siitä pyytämääsi hintaa. Tekninen copywriter ymmärtää miten luoda tai muokata tuotetekstiin oikea äänensävy jolla viestitään tuotteen/palvelun arvo.

Korkean teknologian tuote vaatii erilaista viestintää kuin tarjoustuote. Asiakkaalle pitää osata kertoa miksi tuote/palvelu on premium hinnan väärti. Tekninen copywriter osaa ilmaista tekstimuodossa selkeästi mitkä ovat tuotteen/palvelun tekniset valtit. Kaikki tämä myötävaikuttaa kohderyhmäsi käsitykseen teknisten erikoistuotteidesi arvosta.

Asiakkaasi haluavat viime kädessä kokea tehneensä hyvän diilin ja viisaan investoinnin. Sinun tehtäväsi on osoittaa heille miksi juuri sinun tuotteesi/palvelusi sen arvon heille antaisi. Tekninen copywriter auttaa sinua siinä.

* * * * *

Miten tekninen copywriter voi auttaa sinua?

Tekninen copywriter auttaa sinua tuottamaan muun muassa seuraavia tekstejä kohdeyleisöllesi:

 • White paperit
 • Case studyt
 • Uutiskirjeet
 • Myyntikirjeet
 • Blogitekstit
 • Verkkosivut
 • Tuotemainokset
 • Sisältöstrategia
 • Yrityksen äänensävyn kehittäminen
 • Ohjeet ja oppaat
 • Raportit
 • Sosiaalinen media

* * * * *

Nyt kun tiedät tarkemmin mikä tekninen copywriter on ja mitä hyötyä hänestä olisi teknisen alan yrityksellesi, olet valmistautuneempi ensi kerralla kun haluat myydä ja ohjeistaa erikoisalan tuotteitasi/palveluitasi kohdeyleisöllesi.

Tekninen copywriter yhdistää tekstitaidot tekniseen ja kaupalliseen osaamiseen.

Hän osaa ajatella insinööriä, myyjää ja asiakasta, samalla kun kirjoittaa. Juuri sellaista monipuolista yhdistelmää teknisen alan yritys tarvitsee kilpailuilla markkinoilla.


Onko tekninen copywriter sinulle tuttu?

Voisiko hän auttaa juuri sinun yritystäsi?

Laita kommenttia alle tai viestiä Yhteydenoton kautta, niin jutellaan lisää.

Toimin teknisenä copywriterina ja autan sinua mielelläni.

Kuva: Freepik (vectorjuice)

Jaa kirjoitus/Share post:

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.