*** Tämä on toinen osa markkinointivinkkien sarjasta. Muut osat löydät täältä ja täältä ***
–– Edit 30.7.2021: Kuva verkkosivuni etusivulta päivitetty —
Niin siis mitä tää firma tekee?? Äh en jaksa selata näitä sivuja pidempään. Olikos hakutuloksissa parempia ehdokkaita…
Höh, menipä aikaa hukkaan. Olisivatpa alussa selkeämmin kertoneet palvelunsa.
Hmm, onpa tän yrityksen verkkosisällöt huolimattomasti tehty. Tekeeköhän ne työnsäkin yhtä hutaisten?
Oletko koskaan ajatellut jotain näistä kun olet vieraillut jonkun yrityksen nettisivuilla?
Tai mitä luulet, onko joku yrityksesi sivuilla kävijöistä arvioinut sinua jollain noista?
Todennäköisesti vastaus ainakin toiseen on ”Kyllä”. Ehkä jopa molempiin.
Eikä ihme. Verkkosisällöt ovat heikko kohta monelle yritykselle. Kyselyn mukaan yritysten verkkosivujen suunnittelussa yrittäjille eniten päänsärkyä aiheuttaa hyvän, selkeän ja kohderyhmää kiinnostavan sisällön tuottaminen. Ja mikä pahinta, jos yrityksen verkkosivut ovat sekavat ja niiden sisältö hiomatonta, sivut voivat ajaa mahdolliset asiakkaat pois (lähde).
Varmaankaan et halua että itsellesi kävisi noin. Haluat että yrityksesi verkkosivukävijät ovat tyytyväisiä ja kiinnostuneita tuotteistasi/palveluistasi. Sivuille pitäisi siis luoda laadukasta sisältöä ja koukuttaa mahdollinen asiakas heti kättelyssä.
Mutta miten? Ymmärrän että haaste voi nostaa sisältöhikikarpaloita otsallesi. Varsinkin jos olet kiireinen. Tai jos kirjoittaminen tai muu sisällön luominen ei tunnu ollenkaan luontevalta.
Tänään sinulla kävi tuuri! Markkinointivinkkisarjassani autan kaltaisiasi yrityksiä käyttövalmiilla konsteilla.
Tällä kertaa nappaan kiinni verkkosivujen eteisestä. Toisin sanoen, etusivusta ja sen sisällöstä.
Jaan sinulle parhaat vinkkini siitä miten yrityksesi antaa itsestään hyvän ensivaikutelman verkkosivujen sisääntulossa, ja saa kävijän näkemään sen vakavasti otettavana tuotteen/palvelun tarjoajana.
Mikä on verkkosivujen etusivu?
Verkkosivujen etusivulla tarkoitetaan aloitussivua, johon verkkosivuston kävijä yleensä ensimmäisenä päätyy. Esimerkiksi hakukoneissa tuotettasi/palveluasi etsivä yleensä näkee etusivusi linkin (jos yrityksesi hakutuloksissa näkyy) ja sitä klikkaamalla saapuu sivustosi etusivulle.
Kotisivuista puhutaan tavallisesti kun viitataan koko verkkosivustoon. Sivustolla voi olla useita pääsivuja.
Esimerkkinä tyypillisestä etusivusta ohessa kuvakaappaus tiinatyni.com etusivusta (HUOM – etusivumalli ei enää käytössä):
Kuvakaappauksesta näet, että etusivuni sisältö muodostuu tekstistä, kuvasta ja linkeistä muille sivuille. Ne ovat yleisiä sisältöelementtejä, joita muokkaamalla on tarkoitus nostattaa lukijan kiinnostus. Koska tänä päivänä tuotteita ja palveluita etsitään usein netistä, yrityksen verkkosivut voivat olla mahdollisen asiakkaan ensikosketus yritykseen (lähde). Ensikosketus JA ensivaikutelma tapahtuvat todennäköisesti etusivun kautta. Siksi etusivun sisältöön kannattaa panostaa.
Mutta miten saadaan aikaan onnistunut ensivaikutelma? Mitä sinun pitäisi ottaa huomioon eri sisältöelementeissä, eli tekstissä, kuvissa ja linkeissä? Syvennytään siihen seuraavaksi.
* * * * *
Miten teet yrityksestäsi hyvän ensivaikutelman verkkosivujen etusivulla?
Kun luot sisältöä ja pyrit tekemään onnistuneen ensivaikutelman, pidä mielessäsi miten monet verkkosivukävijät toimivat. He piipahtavat (lue: ovat kiireisiä). Tyypillinen tilanne on että he etsivät tietyllä hakusanalla tuotetta/palvelua hakukoneilla. He selaavat hakutuloksia ja klikkailevat nettisivuja läpi. Jos sivusto (yleensä etusivu) ei nopealla silmäyksellä tempaa mukaansa, kävijä jatkaa matkaansa.
On myös tärkeää että tiedostat miksi kävijät yrityssivuille yleensä tulevat ja miksi he etenisivät sisääntuloa pidemmälle. Vastaus on, että he etsivät ratkaisua johonkin asiaan joka heitä vaivaa tai joka heiltä puuttuu. Jos yrityksesi pystyy antamaan kävijöille kuvan että se ymmärtää heidän tarpeitaan ja voi auttaa heitä ratkaisun saamisessa, kävijät haluavat tutustua yritykseen lisää, ottaa yhteyttä, jne.
Pitäessäsi mielessäsi edellämainitut miten ja miksi, etusivun sisällön tulee siis olla
- silmäiltävissä (ainakin tärkeimmät asiat) ja
- sanoitettu kohderyhmän haasteiden helpottamiselle.
Tekstit
Oman kokemukseni perusteella yritykset käyttävät otsikointia tekstityökaluna usein liian varovaisesti. Otsikoissa kuitenkin piilee tehoa, ja siksi haluankin nostaa ne esiin.
Etusivun keskeiselle paikalle kannattaa asettaa otsikko. Ajattele sitä eräänlaisena sisäänheittolauseena. Siinä kerrotaan mitä hyötyä yrityksesi antaa ja kenelle. Se voi olla tyyliin
Yritys X auttaa <kohderyhmän nimi> saamaan <tulos/hyöty/ratkaisu>
Esimerkiksi Oy Kunnossapito Ab auttaa Länsi-Suomen vesilaitos- ja talotekniikka-asiantuntijoita tekemään putkistojen paineenalaisen kunnossapidon aikataulussa, ilman käyttökeskeytyksiä.
Mitä tällainen otsikointi hyödyttää, ehkä mietit.
Lukijat varmasti kiittävät yritystä, joka tekee ehkä tärkeimmän sisällön heille helposti löydettäväksi. Lukijat voivat vilkaista otsikon nopeasti ja saada aika hyvän käsityksen siitä mistä on kyse: ovatko he kohderyhmää ja jos ovat, mitä hyötyä he saisivat yrityksen asiakkaina. Otsikon avulla lukijat saavat myös selkeän kuvan siitä, mistä asioista sivuilla tullaan myöhemmin puhumaan. Yrityksen saama hyöty on se, että heidät tulkitaan kohderyhmänsä ja heidän tarpeensa tuntevaksi tuotteen/palvelun tarjoajaksi. Yritys näyttää myös että se osaa viestiä siitä. Nämä eivät ole itsestäänselvyyksiä yrityksissä, kuten aiemmin viittaamani kysely kertoi. Taidokkaalla sisällöllä yritys voi erottua positiivisesti kilpailijoistaan.
Käytän itse kyseistä otsikointitapaa verkkosivujeni etusivulla, ja olen saanut siitä positiivista palautetta. Kohderyhmäni eli lääkinnällisten laitteiden valmistajat ja muiden teknisten yritysten edustajat ovat kommentoineet, että tarjoamani palvelut on tiivistetty otsikossa selkeästi ja asiakkaan näkökulmasta. Nämä palautteet ovat ilokseni johtaneet useamman kerran yhteistyön syntymiseen.
Teet karhunpalveluksen lukijoille ja yrityksellesi, jos jätät otsikon pois tai korvaat sen ympäripyöreästi toimintavuosista, teknisistä yksityiskohdista ja työsi intohimosta puhumisella. Älä ymmärrä väärin. Ne ovat varmasti kiinnostavia tietoja. Voit kertoa ne myöhemmin vaikkapa yrityskuvauksessasi. Tässä kohtaa kun tarkoitus on pysäyttää lukijan nettiselailu ja saada hänet tuntemaan että tämä yritys on häntä varten, tarvitaan hieman erilaista sisältöä. Ilman otsikkoa jossa kohderyhmä tunnistetaan ja heidän saamansa hyöty kiteytetään, lukija ei tiedä onko yritykselläsi hänelle väliä (eli kannattaako siihen käyttää aikaansa). Hän ei välttämättä tunne yritystäsi, tuotteitasi tai palveluitasi. Ympäripyöreä otsikko voi turhauttaa lukijaa, koska silloin hän joutuu kaivamaan etsimäänsä tietoa ja siinä on riski että hän jättää homman kesken (vaikka olisi kohderyhmääsi). Usko siis minua, kohderyhmäkeskeinen otsikointi selkeyttää verkkosivusi sisältöä ja edesauttaa hyvän ensivaikutelman rakentamista.
Kuvat
Varmista että etusivulla käyttämäsi kuvat liittyvät yritykseesi. Tuot siten ainutlaatuisuutesi parhaiten esiin. Jos olet yksinyrittäjä, harkitse vakavasti oman kuvasi käyttämistä etusivulla. Yrityksesi henkilöityy vahvasti sinuun. Ystävällisen oloisella ja laadukkaalla omakuvalla herätät luottamusta ja kiinnostusta, vaikka olisit juuri aloittanut yrittäjä (toimi minulla).
Myös uskottavuus ja johdonmukaisuus on tärkeää kuvissa. Mikäli yrityksesi sanoo auttavansa kohderyhmäänsä esimerkiksi vastuullisuudessa ja kestävässä kehityksessä, etusivun kuva muovipakkauksista tai vain vuoden takuun sisältävistä kulutustuotteista voi jättää ristiriitaisen ensivaikutelman.
Ethän unohda myöskään sitä, että vaikka puhutaan yrityksistä, ihmisethän tässä kuitenkin lopulta ovat tekemisissä. Jos yrityksesi suunnittelee ja valmistaa vaikkapa säiliöitä kemianteollisuusyrityksille, etusivun kuvaan tai kuviin kannattaa ottaa paitsi tuotteita, myös niiden tekijöitä ja asiakkaita. Pelkkä säiliön kuva voi toimia jos säiliö on VAU näköinen. Kuva jossa on myös ihmisiä – esimerkiksi suunnittelijoita, käyttäjiä – on kiinnostavampi. Suunnittelija joka käytti aikaa ja osaamista siihen, että tämä säiliö on suunniteltu mahdollisimman toimivaksi. Käyttäjä joka tehostaa tällä säiliöllä omaa työtään. Pieniä asioita, joista saa inhimillisen ensivaikutelman.
Verkkosivujen hyvään ensivaikutelmaan kuuluu myös sivuston tekninen puoli ja käytettävyys. Kuten vaikka sivuston ja kuvien lataamisnopeus kävijän laitteen näytöllä. Monille on tärkeää että nettisivut ja kuvat aukeavat nopeasti. Tätä voit edesauttaa esimerkiksi pienentämällä kuvatiedoston kokoa ja pitämällä kuvien määrän kohtuullisena. Liian monta kuvaa voi antaa lukijalle sekavan ensivaikutelman.
Kuvien responsiivisuus on tärkeää tänä päivänä. Responsiivisuus tarkoittaa että verkkosivuja katsotaan monenkokoisilla laitteilla – pöytäkoneet, läppärit, tabletit, kännykät ja muut – ja sisällön pitäisi mukautua niihin. Nettisivukävijä odottaa näkevänsä selkeitä, sopivan kokoisia kuvia millä laitteella vaan. Tämä voi olla haastavaa, jos yrityksesi sivut on tehty aikoja sitten. Suosittelen katsomaan yrityksesi verkkosivut kännykälläsi ja arvioimaan miltä sivut ja kuvat näyttävät. Saisiko ensikävijä niiden kautta yrityksestäsi hyvän ensivaikutelman?
Kuvissa, kuten tekstisisällössä, korostan että katso, arvioi ja suunnittele sisältö kohderyhmäsi silmin.
Linkit
Myös etusivun linkeillä voit edistää yrityksesi hyvää ensivaikutelmaa kävijän silmissä. Linkeillä annat kävijälle lisätietoa sivustosta ja yrityksestäsi. Esimerkiksi mitä palveluita yritys tarjoaa (valikkolinkit), onko se sosiaalisessa mediassa (sosiaalisen median tiliesi linkit) ja onko sillä blogia (blogilinkki). Lisäksi voit käyttää linkkejä välineenä pitää kävijä sivustollasi pidempään. Tarkoitan tällä ennen kaikkea sitä, että linkeillä voit jakaa tietoa osiin eri sivuille ja parantaa sivuston helppokäyttöisyyttä ja selkeyttä. Aiemmin viittaamani tutkimuksen mukaan selkeys ja helppous ovat oleellisia hyvässä kävijäkokemuksessa.
Useimmilla nettisivukävijöillä on mielessään kuva siitä miltä tavallinen yrityksen etusivu näyttää. Sivun yläreunan linkkivalikko tuntunee monista kävijöistä normaalilta. Se on yksi keino luoda ennustettavuuteen perustuva hyvä ensivaikutelma. Kävijän on helppo hahmottaa miten sivusto rakentuu. Toisaalta samaan hengen vetoon on sanottava, että hyvä ensi vaikutelma ei tarkoita pakkoa tehdä niin kuin aina on tehty tai kaikki muut tekevät. Joskus erilainen lähestymistapa voi olla se mikä erottaa yrityksen muista ja voittaa kävijän puolelleen.
Oman nettisivuni etusivun linkeissä olen käyttänyt perinteistä ylävalikkoa, josta löytyvät Etusivu, Minusta, Palvelut, Blogi ja englanninkielisen sivun linkit. Lisäksi yläreunan vasemmalla puolella nimeni on linkki etusivulle. Kaikki yläosan linkit ovat käytettävissä kaikilla sivuilla. Näen perinteisyyden tässä tuovan sivustolleni selkeyttä ja helppokäyttöisyyttä kohderyhmän kannalta. Olen saanut selkeydestä positiivisia kommentteja, joten tämä rakenne tuntuu itselläni toimivan.
Etusivun alareunaan olen sijoittanut toiminnallisemmat linkit: Varaa ilmainen alkuneuvottelu ja Lue lisää minusta. Halusin niiden erottuvan perinteisistä sivulinkeistä ylävalikossa. Toimintaan kannustavat linkit ovat tärkeitä, koska kävijä voi epäröidä mitä hänen pitäisi tehdä seuraavaksi. Voit itsekin miettiä mitä haluat kävijän tekevän etusivusi perusteella ja miten voit auttaa häntä. Jos hän haluaisi heti jutella kanssasi, mutta epäröi, toimintapainike kuten Varaa ilmainen alkuneuvottelu voi olla viimeinen rasti jolla hyvä ensivaikutelma lukittuu. Siksi toimintaehdotuslinkkejä on hyvä olla jo etusivulla.
Yhteenvetona voidaan todeta, että yrittäjäkyselyn ja tutkimusten mukaan yritysten verkkosivujen sisällöt vaikuttavat merkittävästi yrityskuvaan ja mahdollisten asiakkaiden kiinnostuksen heräämiseen ja ylläpitoon. Yrityksen onkin panostettava verkkosisältöön, mielellään jo heti etusivulla jossa ensivaikutelma syntyy. Sisältöä suunniteltaessa ja tuotettaessa on hyvä huomioida käyttäjille tyypilliset käyttäytymistavat ja motivaatio. Oli sisältötyyppi mikä tahansa, yrityksen kannattaa sisällöissä satsata kohderyhmänsä kuuntelemiseen ja auttamiseen, sekä heidän verkkokokemuksensa helpottamiseen ja selkeyteen. Siten yritys voi antaa itsestään hyvän ensivaikutelman verkkosivujensa sisääntulossa.
Kannustan kokeilemaan näitä vinkkejä yrityksesi sivuilla. Mielelläni kuulisin millaisia tuloksia sait. Voit kirjoittaa kommenttisi tähän alle, tai ottaa helposti yhteyttä painikkeesta.
Mikäli haluat että autan sinua viilaamaan juuri sinun yrityksesi verkkosivujen ensivaikutelman kuntoon, laita viestiä. Jos haluaisit kaiken kaikkiaan kohentaa verkkosisältöjäsi yritykseesi ja kohderyhmääsi paneutuvan sisältöammattilaisen avulla, autan siinäkin sinua mielelläni – viestittele niin otetaan askel eteenpäin!
Kansikuva: Daria Obymaha (Pexels)